L’acupuntura és molt més que la inserció d’agulles en punts concrets de la pell d’un animal. És un acte mèdic inherent a la meva pràctica veterinària diària. Em brinda l’oportunitat de tractar directament desequilibris de la salut i acompanyar tractaments convencionals per aconseguir millors resultats.

La majoria d’animals domèstics gaudeixen relaxadament de cada sessió d’acupuntura, perquè un dels seus efectes principals és la reducció del dolor. Molts són els efectes beneficiosos que experimenten els animals i els seus cuidadors reconeixen en un canvi de comportament i millora de la qualitat de vida. Valoro molt poder practicar aquesta tècnica en un espai relaxat, respectuós, atent i conscient. Per això és tan gratificant l’entorn natural del Centre Veterinari Vora Mar.

L’acupuntura és una branca de la medicina tradicional xinesa. Altres branques són la fitoteràpia, massatge, dietoteràpia i exercicis terapèutics xinesos com el Chi Kung. Totes elles formaven part de la vida quotidiana dels habitants orientals fa milenis d’anys per tal de mantenir l’equilibri de la salut.

Reconeixent l’estil frenètic de vida actual, em fascina la capacitat contemplativa que tenien fa milers d’anys els estudiosos de medicina tradicional xinesa. Ells van observar i establir teories dels cicles naturals de la terra i els van relacionar amb la fisiologia animal. És així com neix la teoria dels 5 elements, 5 estacions, 5 òrgans i vísceres. Tots ells interrelacionats i dissenyats per a mantenir l’equilibri de la vida en sí mateixa. Aquesta visió de la vida és una oportunitat per a aturar-nos, gaudir i valorar el moment present.

També em fascina la literatura científica en acupuntura cada vegada és més rica. Diversos són els estudis rigurosos en persones corresponents a metanàlisis i assajos clínics aleatoritzats que avalen els seus usos en nombroses indicacions clíniques. Tanmateix cada vegada hi ha més guies de pràctiques clíniques que incorporan l’acupuntura com a tècnica mèdica. En aquesta línia es crea la Societat Científica d’Acupuntura dins de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de la qual sóc membre i vocal de la junta directiva per tal de vetllar, enriquir i promoure la pràctica professional sanitària de l’acupuntura.

Diverses són les institucions internacionals sobre acupuntura veterinària que s’ocupen de la formació de professionals com la “International Veterinary Acupuncture Society”, “Chi Institute” i la “American Academy of Veterinary Acupuncture”? entre d’altres. Una educació oficial i reconeguda és necessària per a capacitar als professionals veterinaris en acupuntura com a únics garants d’una correcta pràctica mèdica i evitar així l’intrusisme. En aquesta mateixa línia s’ha posicionat el Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona, insistint que els veterinaris són els únics professionals capacitats per a tractar els animals ja sigui amb tractaments convencionals com complementaris.