Recentment hem començat l’estació de la tardor! Concretament el 22 de Setembre a les 15 hores i 31 minuts.

En cada canvi d’estació, des del Centre Veterinari Vora Mar ens agrada prendre consciència del moment present i reflexionar sobre les particularitats sobre la salut segons la medicina tradicional xinesa.

Aquesta tardor tindrà dos eclipsis. El primer arribarà el 30 de novembre i serà un eclipsi penumbràtic de Lluna. El segon,  serà un eclipsi total de sol el dia 14 de desembre. Llàstima que no els podrem gaudir des de la nostra geografia!

ESTIU TARDÀ

L’estació de la tardor comença a finals de Setembre, però segons la medicina xinesa aquesta època entre Setembre i Octubre correspon a l’estació de l’estiu tardà. Curiosament, un període transitori entre les estacions de creixement (energia yang) primavera i estiu, i les estacions de recolliment (energia yin) tardor i hivern. 

Amb quina emoció es relaciona? Amb la preocupació i l’obsessió! Època de reflexionar, preocupar-nos o ocupar-nos dels estudis, projectes laborals. També es considera un moment estàtic, ideal per a considerar el què hem fet durant l’any i com volem acabar-lo. Sense oblidar que encara podem gaudir de dies de bona temperatura i gaudir encara de les platges amb els nostres animals! Com a veterinaris a Cubelles estem molt contents de comptar amb la platja oficial de gossos i la completa oferta de platges amb alta qualitat de l’aigua, grans i petites per a tots els gustos!

L’estiu tardà és l’època de l’any de màxima energia pels òrgans com la melsa-pàncrees i l’estómac. Curiosament, òrgans que la medicina xinesa considera cabdals per al processament i absorció dels nutrients dels aliments. Com si es tractés d’una reflexió, harmonització d’allò que volem aprofitar i allò que no!

ELEMENT TERRA

Lelement terra es manifesta a la boca i es relaciona amb el sabor dolç, els colors taronja i marró, i el sentit del gust! És el tercer element dins del cicle de creixement. És un període ideal per a harmonitzar el sistema digestiu i reconstituir l’organisme amb la ingestió de verdures i fruites de temporada com el moniato, pastanagues, carbassa, pomes, raïm. El cereal per excel·lència d’aquesta època és el mill. El sabor dolç suau i natural està present en aliments rics en hidrats de carboni d’absorció lenta que garenteixen uns nivells de glucosa en sang regulars. Mica en mica anem deixant aliments crus per aquells cuinats, més fàcils de pair i que ajudin a reconstituir-nos!

Tots aquests aliments de temporada els podem oferir en quantitats reduïdes als nostres animals com a complement a les seves dietes fisiològiques habituals. Per a més consells no dubteu de posar-vos en contacte amb nosaltres!